tirsdag den 17. juli 2012

Et par dage med "gamle dage".

Vores fryser har trængt til opfyldning længe, så i lørdags fik vi endelig slagtet en gris og fyldt fryseren med en masse lækkert svinekød! Aaarhhh, det gør bare aftensmaden så meget nemmere, at man ved der er masser af kød i fryseren og selv har bestemt kvaliteten og ikke mindst fedtprocenten.

Min far er slagter, så for at gøre det hele lidt nemmere, så er det altså deres køkkenbord det går ud over når vi får slagtet gris.Det tager lige lidt tid at partere sådan en gris og pakke kødet i poser, så mine søde forældre inviterede os på aftensmad. Ved I hvad vi skulle have??? En ret som vi får hos dem én gang hvert år. En rigtig sommerret, som de færreste "unge" ved hvad er. En ret som jeg elsker, fordi den kun består af friske danske grøntsager. Denne ret hedder mælkeærter! Det lyder enormt klamt og jeg kan tydelig huske da Christian skulle med hjem og smage det for første gang! Hahaha, jeg tror han havde forestillet sig det værste, men han blev glædeligt overrasket. Retten er med nye kartofler, gulerødder og ærter der bliver kogt stille i lidt mælk og til slut jævnet en smule. Det serveret med stegt flæsk og drysses med friskplukket persille... Du skulle prøve :0)

I dag har børnene, mormor og jeg været en tur på Frihedsmuseet i Maribo. Det er en lille landsby, hvor man kan se huse der er bygget fra slutningen af 1600 tallet til starten af 1900 tallet. Vi gav kun 60 kr. for indgang for os alle og det var helt sikkert pengene værd (men okay, hvad får man ellers for 60 kr :0D ) Området er ikke tapetseret med store bannere der med lange tekster beskriver hvad det er du ser, men tværimod er det simpelt bygget op, så du færtes rundt i en landsby, der giver indblik i livet på landet i 1800 tallet.

På besøg i en skole. Pigerne ser hvordan "computeren" så ud i 1800 tallet.

De lave døre, de kolde lavloftede rum, de fælles sovefacilliteter, de løsgående høns og gæs, de små haver med frugtbuske og frugttræer, giver altsammen indblik i en tid, hvor hårdt arbejde var livsvilkårerne. Det var nu også rart at have mormor med, for så kunne vi lige få beskevet brugen af sulekaret og mange af de andre ting på museet :0)

Bondehus med smuk have


Sulekar, som blev brugt til at opbevare flæsket (i salt).


De sidste dage har åbenbart stået i "gamle dages" tegn med slagtning, mælkeærter og Frilandsmuseet, så har til aftens bryder vi rammerne og får hjemmelavet pizza til aftensmad. Det er Hannah der står for madlavningen og det ser allerede lækkert ud. I morgen kommer Carl Johans venner fra dagplejen på besøg, så det bliver rigtig hyggeligt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar