fredag den 30. november 2012

Julepynt er bare pynt. Eller er det?

Så blev det jul. Eller ihvertfald meget tæt på. For mig starter julen 1. december og det er en klar regel hos os, at der SKAL være pyntet op d. 1 december. Jeg må nok indrømme, at det ville blive lidt presset, hvis vi skulle nå det i år. Jeg var ude og træne til kl. 20.00 i går hvorefter jeg hentede Hannah og nogle veninder fra klassefest. Da vi kom hjem hentede vi kasserne med julepynt ned fra loftet og kl. 23.00 konstaterede jeg med et tilfreds smil, at vi igen i år, nåede at pynte op inden 1. december :0)

Julen er, for mange af os, forbundet med et hav af traditioner. Sådan er det og sådan bør det også være. Det hører sig ligesom til. Jeg får hver måden boligmagasinet BO BEDRE ind af døren og falder her i december i svime over deres juletema, som er fyldt med de smukkeste dekorationer og det dejligste julepynt. Det der er det sjove er bare, at deres julepynt er enormt smukt og giver den "rette" stemning af jul og hygge, men er det sådan vi selv ville pynte op? Nej, det er det ikke hos os. For hvor skulle vi gøre af alle de juleting, som betyder noget for os. Alt det julepynt vi har samlet sammen gennem årerne, hvor der til hvert lille stykke, knytter sig en erindring eller en historie, skulle vi bare smide det ud? Nej, vel!?
Mange af de ting vi pynter op med til jul, er hverken moderne eller passer ind i en bestemt stil, men de betyder noget for os og er med til at skabe den rette julestemning.

Der er fx noget af det julepynt som børnene selv har lavet:
Cayas julehjerter


Sigrids juletræ og Christians farmors malede nisse

 
 

Så er der jo også nogle af de ting, som vi har fået med fra vores barndom.

Den gamle nissemand, som jeg fik til min første jul da jeg var 7 mdr. Nisserne på vippen har Christians farmor malet. Den kan trækkes op, så den spiller musik og nisserne vipper.

Disse kravlenisser hang i stuen da jeg var barn. Det var mine yndlings! Min mor var ikke vilde med dem, men satte dem op for vores skyld. Hun er sluppet af med dem, for nu hænger de hjemme i min egen stue. De er slidte og de er gamle, men de hører sig til.

3 søde nisser jeg engang fik af en veninde.

 
Dette er blot enkelte eksempler på pynt, som har en særlig betydning. Vi har masser af moderne julepynt og fx Trip Trap nisserne og juleuroerne fra Georg Jensen er jeg vilde med, men det lidt mere unikke og "skæve" julepynt, har en større plads i mit julehjerte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar